هنرِ موروثی؛ بحث تازهای نیست و همواره این اتفاق در دورههای مختلف تاریخی افتاده است؛ چنانکه ردیف موسیقی ایرانی بهعنوان یک مرجع در موسیقی ایران، حاصل ارثی است که از آقا علی اکبرخان فراهانی به فرزندش میرزا عبدالله رسیده است. ازآنجاکه شغل در ایام گذشته موروثی بوده و پسران شغل پدران را برمیگزیدند، چندان دور از ذهن نبوده که موزیسینهای گذشته -مگر در مواردی که استعداد ذاتی داشتند و اقبال حیات استادی را در دوره خود مییافتند- شغل موسیقی را به ارث میبردند و آن را به نسل بعد منتقل مینمودند؛ اما پس از ورود سیستم آموزشی به کشور و بهطور خاص دوره موسیو لومر، آموزش سیستماتیک موسیقی باعث پیدایش هنرمندان مستقلی گشت و تاریخ موسیقی تغییر جهت داد. وقوع این اتفاق از یکرو برای مستعدان بدون ارث، سبب ورود افراد جدید و در روی دیگر باعث خروج وارثان بیاستعداد از حوزه موسیقی شد.
اکنون سالهاست که افراد ناچار به “موزیسین شدن” نیستند اما شرایط برای آنها که وارثاند و مستعد، متفاوت است. اگر فردی با پیشینه موسیقی در خانوادهاش، وارد این حوزه شود بهمراتب بیشتر از یک فرد عادی (عادی ازنظر پیشینه غیر موسیقایی خانوادگی) زیر ذرهبین قرار میگیرد. اگر همان سبک به ارث برده را ادامه دهد و خوب باشد به تقلید محکوم میشود و اگر بخواهد متفاوت از پیشینیان خود باشد، معلوم نیست که مورد استقبال قرار گیرد و اگر نتواند انتظارات را برآورده کند خیلی زود از صحنه حذف میشود.
شجریان جوان پیش از انتشار نسیم وصل، در اولین شماره از مجله موسیقی قرن ۲۱ که ویژهنامهای درباره استاد شجریان است عنوان میکند که در زمان صحبتهای نهایی با ضرابیان، استاد شجریان در ایران نبوده و او کارها را با جسارت خوانده و ضبط کرده و پس از بازگشت پدر کار را به ایشان داده تا گوش کنند و نظرشان را بگویند. وی در همین مصاحبه عنوان میکند که قصد داشته فرم جدیدی را تجربه کند که نتیجه آن آلبومی کم آواز و پر تصنیف میشود.
سال ۱۳۸۵ همایون شجریان دوباره به سراغ فرمول قدیمی خود میرود و این بار یک آلبوم تماماً تصنیف را با آهنگسازی محمدجواد ضرابیان وارد بازار میکند. «با ستارهها» همچنان برای جذب مخاطب جوان تلاش میکند و شاید به همین دلیل است که تمامی از اشعار از شاعران معاصر انتخاب شده است. قدرت صدای همایون گیراست و روزبهروز فاصلهاش را با همنسلانش بیشتر میکند. در طول سه سالی که آثار مستقل او وارد بازار شده، او هرگاه آواز خوانده نهتنها بدون نقص بوده بلکه همواره قابلتحسین بوده است.
نویسنده و منتقد موسيقى. . همكارى با سايت بيپ تيونز. همكارى با روزنامه هاى صبا، وقايع اتفاقيه ، آرمان؛ نویسنده ثابت روزنامه اعتماد
بسیار عالی و زیبا بود مطالبتون و سپاس از دوستان جهت جمع آوری این مطالب
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
Current ye@r *
Leave this field empty
تمامی حقوق این سایت متعلق به وبسایت نماوا است. تماشای فیلم تماس با ما